Συναυλίες


Άντον Μπαράνοφ

Γκόραν Κριβόκαπιτς

Ως νικητής του πλέον έγκυρου διεθνούς διαγωνισμού GFA το 2013 και επί πλέον ως κάτοχος περισσοτέρων των 20 διεθνών βραβείων, ο Ρώσος κιθαριστής Anton Baranov έχει σήμερα πάρει μια θέση μεταξύ των κορυφαίων της γενιάς του.

Με τα CD της εταιρείας NAXOS που κυκλοφορούν παντού και τις εμφανίσεις του σε επώνυμες αίθουσες συναυλιών (Carnegie Hall, Palau de Musica, Mariinsky Concert Hall, Centenario Hall etc.), ο Μπαράνοφ έχει αποσπάσει όχι μόνον τα κολακευτικότερα σχόλια από κοινό και κριτικούς αλλά και αυτού του Roland Dyens ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά “…πρόκειται για έναν πραγματικό μουσικό, έναν από τους ελάχιστους κιθαριστές που σε κάνει σχεδόν να ξεχάσεις το όργανο που παίζει, καταφέρνοντας να εστιάζει την προσοχή σου στην εκφραστικότητα της μουσικής και μόνο σε αυτή.”

Ο Άντον Μπαράνοφ γεννήθηκε το 1984 και άρχισε μαθήματα κιθάρας σε ηλικία 10 ετών. Ολοκλήρωσε τις μουσικές του σπουδές στο φημισμένο Κρατικό Ωδείο Rimsky-Korsakov της Αγίας Πετρούπολης, όπου ανέλαβε μια τάξη διδασκαλίας κιθάρας όταν αποφοίτησε το 2010.

Ο Ρώσος καλλιτέχνης επισκέπτεται τη χώρα μας για δεύτερη φορά προσκεκλημένος και πάλι από το Διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας μετά την εντυπωσιακή του εμφάνιση το 2016. Αυτή τη φορά και στα πλαίσια της ευρωπαϊκής του περιοδείας, ερμηνεύει παντού έργα συνθετών της Ρομαντικής περιόδου και μάλιστα με όργανο της εποχής εκείνης.

Γεννημένος το 1979, ο Goran Krivokapic θεωρείται στις μέρες μας ως ένας από τους σημαντικότερους κιθαρίστες της γενιάς του στην διεθνή μουσική σκηνή.Εκτός από τα 18 διεθνή Α΄ Βραβεία που κατέκτησε σε ισάριθμους διαγωνισμούς, έχει τιμηθεί και στον Διεθνές Συνέδριο της Alessandria (Ιταλίας) το 2005 ως ‘ο καλύτερος νέος κιθαριστής’ ενώ το CD του το 2006 βραβεύτηκε ως το ‘καλύτερο CD της χρονιάς’. Ο Γκόραν Κριβόκαπιτς λάβαινε μέρος σε διεθνείς διαγωνισμούς από 14 ετών, αλλά η χρονιά που πραγματικά τον καθιέρωσε στο παγκόσμιο κιθαριστικό στερέωμα ήταν το 2004, όταν κατέκτησε το Α΄ Βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό του G.F.A. στις Ην. Πολιτείες και το Α΄ Βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό της Viña del Mar στη Χιλή. Έκτοτε δίνει συνεχώς ρεσιτάλ σε κάθε γωνιά της υφηλίου, παίρνει μέρος σε γνωστά Φεστιβάλ και εμφανίζεται σε ονομαστές αίθουσες όπως η Concertgebouw του Άμστερνταμ, η Tchaikovsky στη Μόσχα, η Lubkowitz Palace της Βιέννης και η Conde Duque της Μαδρίτης.

Ο Γκόραν παράλληλα με τις εμφανίσεις του, συχνά προσκαλείται για Master Classes και διαλέξεις σε διεθνείς Ακαδημίες και Πανεπιστήμια ενώ η συνεργασία του με σύγχρονους συνθέτες έχει σαν αποτέλεσμα να γραφούν καινούργια έργα τα οποία παρουσιάζει ο ίδιος στα ρεσιτάλ του μαζί με τις προσωπικές του μεταγραφές από συνθέτες της Μπαρόκ και της Κλασικής περιόδου. Αξίζει τέλος να σημειωθεί, πως από το 2010 ο Γκόραν Κριβόκαπιτς διδάσκει ως Λέκτορας στη Διεθνή Ακαδημία Κιθάρας του Koblenz της Γερμανίας.

Μανώλης Βροντινός

Ο Μανώλης Βροντινός γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη αλλά η καταγωγή του είναι από την Κρήτη. Σπούδασε κιθάρα με τον Ευάγγελο Ασημακόπουλο στο Εθνικό Ωδείο της Αθήνας, παίρνοντας το δίπλωμά του με Άριστα παμψηφεί & Α' Βραβείο, αποσπώντας επί πλέον την τιμητική διάκριση του Ωδείου, το «Αριστείο Εξαιρετικής Επιδόσεως». Αργότερα εμπλούτισε τις εμπειρίες του σε σεμινάρια και Master classes με γνωστούς καλλιτέχνες (Oscar Ghiglia, Leo Brouwer, Manuel Barrueco, Roland Dyens κ.ά.).

Ο Μανώλης Βροντινός έχει αποσπάσει το Α' Βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Κιθάρας στις Αρχάνες της Κρήτης καθώς και το Β' Βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό Riviera Guitar Festival της Ιταλίας.

Έχει συμπράξει ως σολίστ με την Καμεράτα και την Ορχήστρα των Χρωμάτων σε έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών, παρουσιάζοντας μεταξύ των άλλων και το κονσέρτο για σόλο κιθάρα του διαπρεπή συνθέτη και ακαδημαϊκού Θόδωρου Αντωνίου. Στα πλαίσια της συνεργασίας του με την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, έχει εμφανιστεί κατ’ επανάληψη σε συναυλίες και ρεσιτάλ καθώς επίσης και με το Μουσικό Σύνολο ALEA III της ορχήστρας της Βοστόνης.

Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται, με την καταξιωμένη κιθαρίστρια Βιργινία Αμαριωτάκη, πραγματοποιώντας συναυλίες ως ντουέτο. Επιστέγασμα των καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων του ντουέτου, είναι το «Κονσέρτο για δυο κιθάρες και ορχήστρα» του Θόδωρου Αντωνίου, καθώς και το «Lorca Divertimento - για δυο κιθάρες και ορχήστρα» του Βασίλη Τενίδη, έργα που και τα δύο γράφτηκαν και αφιερώθηκαν σ’ αυτούς.

Τέλος παράλληλα με τις σολιστικές του δραστηριότητες, που περιλαμβάνουν ρεσιτάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ο Μανώλης Βροντινός διδάσκει κιθάρα στο Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου Κρήτης, στο Σύγχρονο Ωδείο Κρήτης και στο Ωδείο Χάρης Σαρρής.

Χρήστος Τσαρούχης

Γεννημένος στην Πάτρα ο Χρήστος Τσαρούχης ξεκίνησε κιθάρα σε μικρή ηλικία με καθηγητή τον Παναγιώτη Κυδωνιάτη, στην τάξη του οποίου το 2008 πήρε Πτυχίο με βαθμό ‘Άριστα παμψηφεί’.

Συνέχισε και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Αθήνα στο ωδείο Athenaeum με την Λίζα Ζώη, παίρνοντας το 2011 το Δίπλωμά του και πάλι με ‘Άριστα παμψηφεί’.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του ο Χρήστος Τσαρούχης έλαβε μέρος σε αρκετά Σεμινάρια και Master Classes καταξιωμένων κιθαριστών (Λ. Ζώη, Ε. Ασημακόπουλος, R. Dyens, M. Dylla, J. Mills, S.Vlaskalic, κ.ά), ξεκινώντας λίγο αργότερα εμφανίσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας με ρεσιτάλ για σόλο κιθάρα ή με συναυλίες Μουσικής Δωματίου.

Το 2012 με τον κιθαριστή Ανδρόνικο Καραμπέρη δημιούργησαν ένα ντουέτο κιθάρας πραγματοποιώντας επιτυχημένες εμφανίσεις σε Συναυλίες και Φεστιβάλ, ενώ στο ενεργητικό του προστίθεται η σύμπραξη με την ορχήστρα νυκτών εγχόρδων Νικόλαος Λάβδας σε κονσέρτο για τρεις κιθάρες και ορχήστρα, καθώς και η ηχογράφηση μελοποιημένων ποιημάτων με την σοπράνο Μαριάννα Μεσσαλά.

Ο Χρήστος Τσαρούχης είναι Πτυχιούχος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών ενώ από το 2008 διδάσκει κιθάρα στη Φιλαρμονική Εταιρεία Ωδείο Πατρών.

Γιώργος Καφεντζής

Ο νικητής του περσινού διαγωνισμού στο Διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας Γιώργος Καφεντζής γεννήθηκε στον Πύργο Ηλείας τον Σεπτέμβριο του 1988. Σπούδασε κιθάρα με τον Γιάννη Κακολύρη στο Εθνικό Ωδείο Πύργου από όπου πήρε το Δίπλωμά του το 2015.

Έχει παρακολουθήσει μαθήματα σε τρία σεμινάρια με τους Λίζα Ζώη και Ευάγγελο Ασημακόπουλο στο Φεστιβάλ Κιθάρας στην Πάτρα, ενώ πέρυσι έλαβε μέρος στον διαγωνισμό κιθάρας του 27ου Φεστιβάλ από όπου απέσπασε το Α΄ Βραβείο.

Από το 2015 διδάσκει κλασική κιθάρα στο Δημοτικό Ωδείο Αμαλιάδος και στο Ολύμπιο Ωδείο Πύργου.

Ο Γιώργος Καφεντζής είναι απόφοιτος (2013) του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Λάρισας, ΣΕΥΠ Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων ενώ αξίζει να αναφερθεί πως ο ίδιος είναι αυτοδίδακτος σολίστας του εξάχορδου μπουζουκιού έχοντας συμμετάσχει σε διάφορα καλλιτεχνικά σχήματα ανά την Ελλάδα.

Μαρία Κουρσάρη

Η Μαρία Κουρσάρη σπούδασε κιθάρα στο Ωδείο Athenaeum κοντά στη Λίζα Ζώη.

Στις διπλωματικές της εξετάσεις το 2000 αποφοίτησε με τον βαθμό ‘Άριστα Παμψηφεί και Α΄ Βραβείο’.

Την ίδια χρονιά διακρίθηκε στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό του Φεστιβάλ Αρχανών στην Κρήτη.

Αργότερα εμπλούτισε τις μουσικές της σπουδές παρακολουθώντας Σεμινάρια γνωστών καλλιτεχνών (R. Dyens, O. Ghiglia, D. Russell, M. Dylla, Γ. Χατζηνίκος).

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Κουαρτέτου Athenaeum το οποίο επί σειρά ετών είχε πολλαπλές δραστηριότητες με εμφανίσεις στην Τηλεόραση, σε αίθουσες συναυλιών της Αθήνας και της περιφέρειας καθώς και στις εκδηλώσεις προς τιμήν των Ολυμπιονικών του Σίδνεϋ στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Η Μαρία Κουρσάρη έλαβε μέρος στο 27ο Διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας όπου και κατέκτησε το δεύτερο Βραβείο.