Διαλέξεις

Παναγιώτης Αδάμ

Ο Παναγιώτης Αδάμ Γεννήθηκε στην Aθήνα το 1959. Σπούδασε ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση με την Ουρανία Ιωαννίδου και τον Μιχάλη Τραυλό. Έχει παρακολουθήσει πάμπολλα σεμινάρια στην Eλλάδα και το εξωτερικό για θέματα που εκτείνονται από το γρηγοριανό μέλος ως την ηλεκτρονική μουσική.

Ο Αδάμ διδάσκει περισσότερα από 30 χρόνια – κυρίως ανώτερα θεωρητικά, ιστορία μουσικής και μορφολογία. Έχει διδάξει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (2001-6), στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Southeastern College και σε ωδεία της Αθήνας, με κυριότερο το Ωδείο Athenaeum (από το 1991 μέχρι σήμερα).

Εδώ και 35 περίπου χρόνια ο Αδάμ ασχολείται με τη μελέτη των αυθεντικών πηγών για την ερμηνεία της παλιάς μουσικής και δίνει τακτικά διαλέξεις και σεμινάρια για τον Bach και τη μπαρόκ μουσική, συχνά προσκεκλημένος ωδείων ή άλλων οργανισμών. Διετέλεσε διευθυντής του μουσικού τμήματος του Southeastern College και καλλιτεχνικός διευθυντής του Ωδείου ‘Φ. Nάκας’, ενώ τώρα είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Ωδείου Athenaeum. Είναι μέλος της Eνώσεως Eλλήνων Mουσουργών και συνεργάτης (μέχρι το 1997) του Iνστιτούτου Έρευνας Mουσικής και Ακουστικής.

Έργα του Παναγιώτη Αδάμ έχουν παιχτεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ έχει γράψει το εγχειρίδιο Tονική Aρμονία και έχει επιμεληθεί την ελληνική έκδοση του πρώτου τόμου του Άτλαντα της Mουσικής.

Τέλος έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε ειδικευμένα περιοδικά, καθώς και μεταγραφές για κιθάρα έργων Bach και Dowland ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε και το μεγάλο σύγγραμμά του για τη Φούγκα.


Θέμα διάλεξης: Για τις Σακόνες και για Την Σακόν

Κυριακή Σαμαρτζή

Η Κυριακή Σαμαρτζή είναι κλινικός ψυχολόγος, ψυχαναλύτρια, μέλος του SIUEERPP, ακαδημαϊκός υπότροφος στο τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Έχει εργασθεί ως ψυχολόγος στο Παρίσι και διδάσκουσα ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Angers. Έχει ειδικευτεί στο Πανεπιστήμιο Paris - VII Denis Diderot στην Ψυχαναλυτική Ανθρωπολογία, την Ψυχοπαθολογία Ενηλίκων, την Παιδοψυχολογία και την Πρόληψη της Αυτοκτονικής Διάθεσης.

Στο Πανεπιστήμιο Paris VIII - St Denis, έχει ειδικευτεί στην ψυχαναλυτική θεωρία και κλινική πρακτική. Επίσης, έχει ειδικευτεί στις Σύγχρονες Θεωρίες στην Τέχνη και στη Λογοτεχνία στο Paris VII - Denis Diderot .

Την ψυχαναλυτική της εκπαίδευση την έχει πραγματοποιήσει εξολοκλήρου στο Παρίσι. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό ενώ έχει δημοσιεύσει άρθρα διεθνώς και έχει επιμεληθεί συλλογικά συγγράμματα.

Η Κυριακή Σαμαρτζή εργάζεται ως ψυχολόγος ιδιωτικά στην Αθήνα, την Πάτρα και στο συμβουλευτικό σταθμό του Πανεπιστημίου Πατρών.


Θέμα διάλεξης: "Ψυχανάλυση και μουσική: η απόπειρα μιας ερμηνείας".