Διδασκαλία

Λίζα Ζώη

Ευάγγελος Ασημακόπουλος

Μετά από 50 χρόνια Διεθνούς καλλιτεχνικής δραστηριότητας, η Λίζα Ζώη και ο Ευάγγελος Ασημακόπουλος θεωρούνται στις μέρες μας ένα από τα κορυφαία ντουέτα κιθάρας στον κόσμο. Οι δύο Έλληνες καλλιτέχνες δεν έχουν αποσπάσει μόνο τα εγκωμιαστικότερα σχόλια από εφημερίδες κύρους όπως οι New York Times, Daily Telegraph, Paris Matin, Chicago Sun, El Sol de Mexico, Los Angeles Times κ.α., αλλά και την εκτίμηση του μεγάλου Andrés Segovia που με ιδιόχειρη αφιέρωσή του αναφέρει γι’ αυτούς :

“Αφ` ότου η Μοίρα σκληρά μας αποστέρησε τους Presti-Lagoya, δεν είχα ποτέ την ευχαρίστηση να ακούσω κάποιο εφάμιλλο ντουέτο. Αλλά όταν αργότερα οι ταλαντούχοι Έλληνες κιθαριστές Ευάγγελος και Λίζα έπαιξαν για μένα, αισθάνθηκα απόλυτη ικανοποίηση και χαρά. Τους εύχομαι ολόψυχα να κατακτήσουν την υψηλή εκτίμηση του κοινού, όπως κατέκτησαν και τη δική μου!”

Η Λίζα Ζώη και ο Ευάγγελος Ασημακόπουλος σπούδασαν κιθάρα στο Εθνικό Ωδείο με τον Δημήτρη Φάμπα. Πήραν το Δίπλωμά τους το 1960 με ‘Αριστείο Εξαιρετικής Επιδόσεως’, ενώ λίγο αργότερα παρακολουθούν με υποτροφία για τέσσερις συνεχείς περιόδους μαθήματα με το ντούο Presti-Lagoya στη Γαλλία και τον Andrés Segovia στην Ισπανία.

Η Διεθνής σταδιοδρομία του ντουέτου ‘Evangelos & Liza’ αρχίζει το 1967. Από τότε οι δύο Έλληνες καλλιτέχνες πραγματοποιούν εκτεταμένες περιοδείες ανά τον κόσμο, δίνοντας εκατοντάδες κονσέρτα στις γνωστότερες αίθουσες συναυλιών περιλαμβανομένων του Carnegie Hall, του Queen Elizabeth Hall, του Wigmore Hall, της Concertgebouw, του Théâtre de la Ville και του Ηρώδειου. Παίζουν επίσης σε Ραδιοφωνικούς και Τηλεοπτικούς σταθμούς - BBC, Παρίσι, Βρυξέλλες, Μαδρίτη, Βερολίνο, Κολωνία κ.ά., - καθώς και σε μεγάλα Φεστιβάλ μεταξύ των οποίων και αυτών της Νέα Υόρκης, της Βοστόνης, της Αμβέρσας, του Άμστερνταμ, της Ρώμης και του Μεξικού. Συμπράττουν ακόμη ως σολίστ με γνωστές συμφωνικές ορχήστρες, όπως του Μόντρεαλ, του Ντιτρόιτ, του Σινσινάτι, του Μπέρμιγχαμ και διδάσκουν σε Σεμινάρια και Master Classes σε φημισμένες μουσικές Ακαδημίες και Πανεπιστήμια (Royal Academy of Music, Juilliard School, Royal College of London, U.C.L.A, Stony Brook University, Mannes College of Music κ.α.).

Στη Λίζα Ζώη και τον Ευάγγελο Ασημακόπουλο αφιέρωσαν έργα τους Έλληνες και ξένοι συνθέτες, ενώ παράλληλα οι δύο καλλιτέχνες εμπλούτισαν το ρεπερτόριο για μια και δύο κιθάρες με πολλές μεταγραφές τους μέρος των οποίων κυκλοφορεί σε CD από την εταιρεία ΕΜΙ Classics.

Τέλος στα 50 χρόνια διδασκαλίας τους, τόσο η Λίζα Ζώη όσο και ο Ευάγγελος Ασημακόπουλος έχουν δημιουργήσει μία σχολή εκλεκτών κιθαριστών που διαπρέπουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό.