Διαλέξεις

"Η κιθάρα στην Ισπανία τον 19ο αιώνα"

Γιάννης Ευσταθόπουλος

Ο Γιάννης Ευσταθόπουλος είναι ένας διακεκριμένος κιθαριστής και μελετητής της ισπανικής μουσικής από την εποχή της αναγέννησης έως τον 20ο αιώνα. Κατέχει Διδακτορικό τίτλο από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών, καθώς και δύο Μεταπτυχιακούς τίτλους στην κλασική και παλιά μουσική από το Βασιλικό Ωδείο των Βρυξελλών. Το 2019, κυκλοφόρησε τον πρώτο του άλμπουμ με τίτλο "Seis Caprichos - Ισπανική μουσική για κιθάρα γύρω στο 1930," το οποίο περιλαμβάνει έργα και πρεμιέρες από τον ισπανικό μοντερνισμό και κυκλοφόρησε από την Ολλανδική εταιρεία "Passacaille" records.

Θεωρείται ένας από τους πιο καινοτόμους ερμηνευτές και ερευνητές στις κιθάρες τύπου Torres. Έχει δημοσιεύσει το σύγγραμμα του με τίτλο "Η κιθάρα κονσέρτου από το 1920 μέχρι το 1939 - Αναπλάθοντας μια χαμένη παράδοση-εκτέλεση," όπου προσεγγίζει, για πρώτη φορά, θέματα εκτέλεσης και ερμηνείας με όργανα και χορδές εποχής.

Έχει δώσει σεμινάρια και ρεσιτάλ σε χώρες όπως Αγγλία, Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία, Ολλανδία και Ελλάδα σε περίφημες αίθουσες, όπως το Palais des Beaux Arts και το Flagey στις Βρυξέλλες, το Palacio Chigi στη Σιένα, το Seu Vella στη Λεϊδα, King’s College στο Λονδίνο, το Ίδρυμα Θεοχαράκη στην Αθήνα και το Μέγαρο Μουσικής στη Θεσσαλονίκη. Ως ερευνητής έχει δώσει διαλέξεις σε διάφορα μεγάλα πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένων της Μελβούρνης, του Χονγκ Κονγκ, του Δουβλίνου, του Σάρεϊ, της Γρανάδας και των Βρυξελλών.

Οι ηχογραφήσεις του έχουν μεταδοθεί σε εξέχοντες ραδιοφωνικούς σταθμούς, όπως του Ισπανικού Εθνικού Ραδιοφώνου (RTVE), του France Musique, του Klara (Βέλγιο), του Sverige Radio (Σουηδία), του Radio Television Suisse (Ελβετία), του WFMT-Chicago (ΗΠΑ) και του Τρίτου Προγράμματος της Ελλάδας. Έχει συνεργαστεί με σύνολα μπαρόκ μουσικής, παραγωγές θεάτρου αλλά και σύγχρονης μουσικής, όπως το The New Baroque Times, το Scherzi Musicali, το Balkan Express, το Omicron Ensemble, το Lira Orfeo Miquel Llobet και διάσημους σολίστες, όπως ο Carles Trepat, ο Javier Mas και ο Mario Mas.

Έχει λάβει καθοδήγηση από κορυφαίους κιθαρίστες, όπως η Έλενα Παπανδρέου, ο Θάνος Μήτσαλας, η Αντιγόνη Γκόνη, ο Oscar Ghiglia, ο Carles Trepat και οι λαουτίστες Xavier Diaz-Latorre, Nicolas Achten και Dirk De Hertogh.

Απέκτησε το Δίπλωμα Σολίστ από το Κρατικό Ωδείο της Θεσσαλονίκης και το Πτυχίο στην ειδίκευση κιθάρας από το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, και τα δύο με βαθμό "Άριστα". Επίσης, είναι κάτοχος Πτυχίου Αρμονίας και Αντίστιξης με "Άριστα" από το Δημοτικό Ωδείο Δράμας. Διεύρυνε περαιτέρω τις δεξιότητές του παρακολουθώντας μαθήματα από διάσημους ερμηνευτές, όπως τον Rolf Lislevand στο λαούτο, τον Gerardo Nunez στη φλαμένκο κιθάρα, και τους Sergio και Odair Assad, Zoran Dukic, Sharon Isbin, Margarita Escarpa, Marcin Dylla στο κλασικό ύφος, καθώς και με τον Rafael Andia στο Παρίσι.

Ως καθηγητής κιθάρας, ο Γιάννης έχει διδάξει στα, μεταξύ άλλων, Βασιλικό Ωδείο των Βρυξελλών (ως βοηθός της Αντιγόνης Γκόνη), όπου δίδασκε επίσης την Ιστορικά Ενημερωμένη Εκτέλεση, το Κρατικό Ωδείο της Μπρυζ και το Ινστιτούτο Θερβάντες των Βρυξελλών. Από το 2022, είναι διδάσκων κιθάρας και μουσικών συνόλων στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Ελλάδα.

Θέμα διάλεξης: "Η κιθάρα στην Ισπανία τον 19ο αιώνα"

"Η κλασική κιθάρα στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης"

Θωμάς Νουτσόπουλος

Ο Θωμάς Νουτσόπουλος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Θεωρίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (πτυχίο) και πολιτική θεωρία στο πανεπιστήμιο του Sussex στη Μ. Βρετανία (Master of Arts), ενώ απέκτησε τον τίτλο του διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων. 

Από το 2002 διδάσκει στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης μαθήματα που σχετίζονται με το γνωστικό αντικείμενο της πολιτικής θεωρίας τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο.  Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται κυρίως σε θεωρίες διαλεκτικής και στο φαινόμενο του ιμπεριαλισμού. 

Ο Νουτσόπουλος έχει συγγράψει δύο μονογραφίες (Διαλεκτική και αξίες. Προβλήματα ανάλυσης διαλεκτικών εννοιών στο έργο των Hegel και Marx, 2005 και Αξία και Πολιτεία. Η χρηματική μορφή στον Πλάτωνα, 2011) αλλά και άρθρα σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Έχει επίσης μεταφράσει κλασικά κείμενα που σχετίζονται με την περίοδο του ιμπεριαλισμού (Keynes, Οι οικονομικές συνέπειες της ειρήνης, 2009 και Hobson, Ιμπεριαλισμός. Μια μελέτη, 2013).


Θέμα διάλεξης: "Η κλασική κιθάρα στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης"